
On August 2, 2019, the Section for Child Care Regulation (SCCR) sent information via our list 
serve regarding House Bill 397.  The part of the legislation that affects child care facilities is 
called “Nathan’s Law” and is named after an infant who died in an illegal child care home in 
Jefferson County in 2007.  It’s important to remember that these changes were made to improve 
the safety of children in child care facilities and prevent tragic incidents of injury or death.   

Over the past two weeks, we have received several questions regarding the upcoming changes in 
Missouri’s child care laws.  This message is to provide answers to the frequently asked questions 
we have received.   

Q. Are licensed child care facilities affected by House Bill 397?

A. Yes.  Child care licensing rules provided for an exemption for related children counting in a
licensed provider’s capacity.  Based on the changes to the statute, SCCR has had to re-evaluate
the exemptions included in its licensing rules and make changes to comply with the statute.

Q. Do licensed provider’s related children count in their license capacity?

A. Yes, beginning August 28, 2019, all children in care will count in a licensed child care
provider’s capacity.

Q. Can a licensed child care home/group home provider request a variance to exempt
school-age children who live in the home from their license capacity?

A. Yes, to be consistent with the exemption provided to unlicensed providers in Section
210.211.1(1), SCCR will approve variance requests to exclude children who live in the
provider’s home AND who are five years old or older from counting in ratio and the license
capacity.  These variances will be granted on a case-by-case basis and only if the department
determines that granting such a variance will not endanger the health or safety of the children
served by the facility. All other rules will apply to these children.  This applies to family homes
and group homes regardless of whether the facility is operated out of the provider’s home or
another location and regardless of whether the licensee is a sole proprietor or legal entity.

Q. How does a family/group child care home provider request a variance for school-age
children who live in the home?

A. Submit a completed variance request form found at
https://health.mo.gov/safety/childcare/pdf/BCC-25-1.pdf and a list containing the name(s) and
birthdate(s) of the school-age child(ren) for whom the variance applies, to your Child Care
Facility Specialist.  These children must be at least 5 years old and reside in the provider’s home.

The applicable rules for the variance request are: 

https://health.mo.gov/safety/childcare/pdf/BCC-25-1.pdf


 19 CSR 30-61.045 19 CSR 30-61.045(2)(T) which states, “The number and ages of 
children a family day care home is authorized to have in care at any one time shall be 
specified on the license and shall not be exceeded except as permitted within these 
rules.” 
 

 19 CSR 30-62.042(2)(V) which states, “The number and ages of children the facility 
is authorized to have in care at any one (1) time shall be specified on the license and 
shall not be exceeded except as permitted within these rules.” 

 
 
Q.  Will SCCR approve variance requests to exclude other related children, such as the 
provider’s preschool children/grandchildren, from counting in the license capacity? 

 
A.  No, SCCR has determined that granting variances for children besides those who are five 
years of age and older who live in the provider’s home is inconsistent with the purpose behind 
setting licensing capacities, which is to ensure that the number of children in care is limited to an 
amount that the provider can safely care for in their facility.   
 
Q.  If a provider is licensed to care for children through 5 years of age and her 
grandchildren come to visit, would the grandchildren count in the license capacity if they 
are over 5 years of age? 
 
A.  The answer will depend on a number of factors, including the age of the grandchildren and 
whether the grandchildren are in the provider’s care.  If the grandchildren are with a parent, 
SCCR would not consider the children in the care of the provider.  If the grandchildren are 
teenagers and do not need care, for example they are 15 and 16 and they are visiting, SCCR 
would not consider the children in the care of the provider.  However, if the grandchild is six 
years old, no parent is present, and the child is in the care of the provider, SCCR would consider 
the child in the provider’s care and the child would be included in the total number of children in 
care. Because the circumstances of situations like these will vary from provider to provider, 
providers are encouraged to talk with their licensing specialist to determine whether or not the 
children will be considered “in care” and what that means for them. 
             
Q.  If a provider’s licensed age range is for ages 6 months to 12 years old, but the provider 
has a newborn, would the provider need to revise her license to include the newborn in the 
license capacity? 
 
A.  Yes, because of the attention that young children require, SCCR does not consider excluding 
them from the licensed capacity to be in the best interest of other children in care.   
 
 
Q.  Will overlap be affected or voided with the rule on related children? 
 
A.  No, these changes do not impact overlap.  If a licensed home/group home provider has a 
variance to exclude children who live in the home and who are 5 years old or older from 



counting in the capacity, the provider could have overlap for additional children who are counted 
in the license capacity. 
 
 
Q.  Will SCCR deny applications for license renewal if the child care facility is located 
within 1,000 feet of a location where a person required to register as a sex offender resides 
or regularly receives treatment or services, excluding those provided by a hospital? 

 

A.  No, however, it’s helpful to understand the issue behind the legislation.  Last year, SCCR 
received an initial application for a child care center for a facility that was located within 10 feet 
of a residential facility that housed more than 20 registered sex offenders.  The majority of the 
offenders had committed crimes against young children.  While SCCR denied the initial 
application due to safety concerns, the legislature wanted to ensure the department had very clear 
authority to deny such an application for a child care license.  

For currently licensed facilities - Missouri statute prohibits registered sex offenders from moving 
within 1,000 feet of a child care program, so currently licensed child care programs should not 
have new offenders moving within that distance.  If new offenders are found residing within 
1,000 feet of a licensed child care program, the licensee should contact their local law 
enforcement agency to report the information for law enforcement’s review and action.  SCCR 
staff will also report the information to the local law enforcement agency.    

 
Q.  What changed for unlicensed child care providers? 

 
A.  Currently, an individual can care for up to four children who are unrelated to them and an 
unlimited number of children who are related to the provider.  Beginning August 28, 2019, 
unlicensed child care providers can care for up to six children, including a maximum of three 
children who are under two years of age.  Children who live in the home and who are five years 
old and older will not be included in the total number of children in care.  All other children will 
be included in the total number of children in care. 
 
Q.  What should you do if you have questions about how these changes affect your facility 
and/or the families you serve? 
 
A.  We realize these changes will impact child care programs and the families you serve.  We 
are committed to working with child care providers and families during this transition.  If 
you have any questions about these upcoming changes, you may contact your child care facility 
specialist.  
 
Q. How can you assist families who may be seeking a new child care placement? 
 
A.   Please provide parents with contact information for Child Care Aware ® of Missouri.  They 
can assist parents with child care resource and referral services.  Child Care Aware  ® of Missouri 



can be reached by phone at 800-200-9017, or by email at 
info@mo.childcareaware.org.  Information regarding the services they offer is available on their 
website at:  https://www.mo.childcareaware.org/  
 
Parents who utilize child care subsidy or would like to apply for child care subsidy can find 
information on Department of Social Services’ website at https://dss.mo.gov/fsd/child-care.htm       
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